Van Proberen Kan Je Leren

Daar zit ik dan… ik moet een blog schrijven. Nou ja moet, dat is niet het goede woord. Maar het is wel eens goed om op te schrijven wat je bezighoudt of waar je van leert.

 

Een week geleden zat ik met m’n oudste zoon aan tafel, hij had net zijn eerste dag in groep 3 gehad. Dikke tranen de avond ervoor, want hij vond het zo spannend. Een bibberlipje bij het uitzwaaien, maar wat kwam hij trots en enthousiast thuis: “MAM, ik heb gerekend én gelezen en het was zó cool!”. Hier thuis zeggen we altijd, van proberen kan je leren! En precies dát zette me aan het denken, want eigenlijk ben ik best een zekerheidszoeker. Beetje links en een beetje rechts maar vooral niet te gek. Dan zou je denken: dan ga je toch geen eigen bedrijf beginnen?

 

Vorige week vrijdag hadden we in het zomerprogramma bij DisGover een sessie die ging over de “kracht van je onderbewuste’, gegeven door Mark Smit. Gaaf! Bizar wat het onderbewuste allemaal met je doet. We behandelden onder andere de Walt Disney methode, een methode om iets te bekijken vanuit verschillende perspectieven en al deze ideeën mee te nemen in het eindoordeel.

 

Disney maakte gebruik van drie verschillende processen en rollen; dat van de Dromer, de Realist en de Criticus. De dromer is nodig om ongekende, creatieve en nieuwe ideeën en doelen te genereren en te formuleren. De realist is nodig om een beeld te schetsen van hoe die ideeën in de praktijk gerealiseerd zouden kunnen worden om het echt doorleefd te ervaren. De criticus is nodig om de ideeën te toetsen, te filteren en te verfijnen.

 

Door deze methode moest ik mezelf dwingen om over die 3 verschillende rollen na te gaan denken. Lastig, want nogmaals, ik ben een zekerheidszoeker dus ik zou ‘normaal’ veel meer op de plek van de realist of criticus gaan staan.

 

Maar hé, hoe lekker is het om gewoon eens te gaan dromen? En zo kwam ik bij de vragen; Wat is mijn droom met ons nieuwe traineeship – We Care To DisGover? Wat wil ik bereiken? En waarom? Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Mijn droom met We Care to DisGover is om een heel mooi traineeship op te starten waar wij jonge mensen een prachtige kans geven tot ontwikkeling en waar de zorg beter van wordt!

 

Wat ik daarmee wil bereiken? Dat jong opgeleide enthousiastelingen met een hart voor de zorg in 2 jaar op zoek mogen gaan naar waar hún talenten/drijfveren/passies/competenties liggen. En daarnaast mogen ervaren waar ze dit het allerbeste kunnen terugbrengen binnen de zorg(organisaties). Gaaf toch?

 

Hoe ik dit alles voor elkaar krijg? (de realist!) In 1 woord, SAMEN! Samen met een netwerk van enthousiaste opdrachtgevers die willen bijdragen aan (en geloven in) de ontwikkeling van jonge mensen en hen de kans geven om een opdracht te doen binnen de zorg. Enthousiaste zorgvernieuwers (trainees) die willen meebouwen aan een nieuw traineeship, aan zichzelf én de zorg. En zéker samen met mijn collega’s Sanne en Nicolette. Elke dag zijn wij bezig om dit gave traineeship verder vorm te geven.

 

Ja, en dan komt de criticus om de hoek kijken – want wat kan er allemaal wel niet misgaan met het
opzetten van een nieuw bedrijf/traineeship. Heb je even? Ik kan genoeg risico’s en problemen
opnoemen – maar.. VAN PROBEREN KAN JE LEREN! En dát is precies waar ik nu mee bezig ben!

Dit blog is geschreven door Romée

Romée is oprichtster van We Care to DisGover en verantwoordelijk voor HR en Insights.