Trainee Zita over haar reis door de zorg

Na het afronden van mijn studie Beleid Communicatie en Organisatie, stond ik voor een belangrijke keuze: welke richting wil ik inslaan in mijn carrière? Het was duidelijk dat ik nog lang niet was uitgeleerd en dat ik mijn passie wilde volgen in de zorgsector. Deze gedachte leidde me naar een zorgtraineeship, een kans om mijn vaardigheden te ontwikkelen én een bijdrage te leveren aan de zorg.

 

Tijdens het sollicitatiegesprek met Nicolette, een van de oprichters van We Care, was ik eigenlijk al overtuigd. Het was een heel gelijkwaardig gesprek waarin we ideeën en onze visie op de zorg bespraken. Ik kreeg meteen een goed gevoel bij We Care. In oktober 2022 begon ik mijn reis als trainee met mijn eerste opdracht als programmasecretaris bij het programma ‘Wij zien je wel’. Dit programma richtte zich op het verbeteren van het leven bij gezinnen met een kind met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB). Een hoogtepunt was het mede-organiseren van een symposium, waarbij ik niet alleen de doelgroep beter leerde kennen, maar ook de complexiteit van de zorg eromheen begreep.

 

Het programma stopte en maakte een doorstart met het ZEVMB Kenniscentrum. Het was een unieke kans om vanaf het begin betrokken te zijn bij de lancering van dit Kenniscentrum. Het meest waardevolle aspect van deze opdracht was het contact met de ouders van kinderen met ZEVMB. Hun verhalen en ervaringen hebben mijn perspectief en kennis verbreed. Ook was het erg leerzaam dat ik zowel de afsluiting van het programma als de start van het kenniscentrum heb mogen ervaren. Aan het einde van het programma kwam alles wat is gedaan samen, tijdens het symposium. Terwijl we bij de start van het kenniscentrum helemaal opnieuw moesten beginnen en na moesten denken over onze kernactiviteiten en prioriteiten.

 

Na deze opdracht stapte ik over naar Zoetermeer2025 (nu Samen ZoeterMeer Gezond), een domeinoverstijgend, regionaal samenwerkingsverband. Hier werk ik momenteel als projectmedewerker voor de actielijn ICT & Digitalisering en de Gezondheidsverkeerstoren. Ook vervul ik de rol van projectleider voor een deelproject.

 

Tijdens het traineeship ontdekte ik al snel mijn passie voor het faciliteren van workshops. Het kernteam stimuleerde mij om deze vaardigheid verder te ontwikkelen. Zo mocht ik tijdens de opening van ons nieuwe kantoorpand een inspirerende sessie faciliteren, waarbij ik de bezoekers liet ervaren hoe het verbinden van jong en ervaren tot vernieuwende zorgresultaten kan leiden. Verder kreeg ik de kans om een brainstorm voor epidemiologen van het Erasmus MC te leiden en volgde ik een workshop over het gebruik van AI in brainstorms bij Ynnovate. Nu begeleid ik andere trainees om mijn kennis over het faciliteren van workshops te delen. Dat doe ik door hen vanaf het begin van het ontwikkelproces mee te nemen, uit te leggen waarom bepaalde keuzes gemaakt worden, en hen vervolgens zelf aan de slag te laten gaan. 

 

Wat ik het meest waardeer aan het traineeship bij We Care is de focus op individuele groei en ontwikkeling. Hier wordt echt gekeken naar waar jouw krachten liggen en waar je energie van krijgt, en krijg je alle kansen om je hierin verder te ontwikkelen. Daarnaast vormt het traineeship een warme thuisbasis, waar zowel medetrainees als het kernteam altijd klaarstaan om te sparren of gewoon het weekend mee door te nemen. 

 

Mijn reis door het zorgtraineeship heeft mijn horizon verbreed, mijn vaardigheden verdiept en mijn passie voor de zorg versterkt. Het is een reis van groei, ontwikkeling en betrokkenheid, en ik kijk uit naar de volgende etappe van mijn professionele reis in de zorgsector. Ik vind het erg leuk om nieuwe organisaties te leren kennen en ben van plan om verschillende opdrachten bij  diverse organisaties te blijven doen. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over diverse organisaties en de bijbehorende theorie. Het leuke is dat je, door in verschillende organisaties te werken, ervaart hoe deze theorieën in de praktijk tot leven komen!