Trainee Noa: Als keuzes maken een uitdaging is

Weegschaal, dat is mijn sterrenbeeld. En hoewel het misschien niet zo zeker is dat het moment waarop je geboren bent zo veel invloed heeft op je persoonlijkheid, is mijn sterrenbeeld wel érg toepasselijk voor hoe ik in het leven sta. Ik bekijk alles altijd van meerdere kanten en kan lang wikken en wegen voordat ik een bepaalde keuze maak. Toen ik in 2021 ging afstuderen, stond ik voor een belangrijke keuze: wat wil ik hierna doen? Zal ik beginnen aan een PhD? Een tussenjaar nemen? Beginnen met een junior functie bij een groot bedrijf? Voor mij als weegschaal best een uitdaging. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een traineeship bij We Care, wat achteraf zeker de juiste keuze bleek!

Met een traineeship heb je namelijk de ruimte om je interesses nog verder te onderzoeken. Van die mogelijkheid heb ik zeker gebruik gemaakt, ik heb inmiddels 4 verschillende organisaties en rollen leren kennen. 

 

Ik startte als projectmedewerker bij Ketenbureau I-Sociaaldomein, een organisatie die de samenwerking tussen gemeenten en zorgaanbieders ondersteunt. Daar heb ik een projectplan voor gemeenten ontwikkeld dat zij kunnen gebruiken wanneer zij op een andere manier de bekostiging van zorgaanbieders willen vormgeven. Op deze plek maakte ik kennis met de methode ‘projectmatig creëren’. Die kennis heb ik samen met mijn opdrachtgever meteen gedeeld in een kennissessie voor medetrainees van We Care en DisGover, een hele toffe ervaring! 

 

Na 6 maanden ging ik aan de slag op een nieuwe opdracht. Ik was programmasecretaris bij Zoetermeer 2025. In Zoetermeer werken het ziekenhuis, de gemeente, zorgverzekeraars, VVT instellingen, huisartsen en nog veel meer zorgaanbieders samen aan een gezonde regio. Als programmasecretaris was ik de spin in het web waarbij ik bezig was met het voorbereiden van bestuurlijke overleggen, het organiseren van bijeenkomsten, het schrijven van subsidieaanvragen en verantwoordelijk was voor de communicatie van het programma. Een dynamische opdracht waar ik veel leerde over het samenbrengen van verschillende perspectieven en belangen. 

 

Na deze opdracht, kreeg ik op vrijdag de vraag of ik maandag kon beginnen bij het UMCU, zo snel kan het gaan! Daar heb ik in 8 weken tijd meegewerkt aan de implementatie van een nieuw Elektronisch Patiënten Dossier. Dat betekende heel praktisch: op het gebied van facilitaire zaken en bemensing zorgen dat alle 10.000 medewerkers op tijd een training konden volgen. Dit vereist snel schakelen en het bedenken van creatieve oplossingen voor logistieke vraagstukken. Heel anders dan de werkzaamheden die ik de maanden daarvoor had, wat mij juist veel energie gaf.  

 

Nu zit ik alweer bij mijn laatste opdracht als kwaliteitsmedewerker bij Spoor030, een jeugdzorgorganisatie. Hier ben ik bezig met richtlijnontwikkeling en procesoptimalisatie. Voor mij de perfecte opdracht om mee af te sluiten, ik heb namelijk altijd al interesse gehad in de jeugdzorg en vind het mooi om iets bij te kunnen dragen aan deze sector. 

 

Daarnaast heb ik natuurlijk een aantal Action Learning projecten gedaan, die ook sterk van elkaar verschillen. Van een adviesraad opzetten voor We Care, tot het verbinden van jong en oud op de Zuid-Hollandse eilanden. En momenteel zijn we bezig met preventie van vapen onder jongeren, voor de campagne Vapen #Jouwkeuze. 

 

Door de afwisseling in opdrachten en rollen heb ik van alles geleerd: kennis uit de praktijk opdoen en delen, samenwerken, out of the box denken én…. keuzes maken. Voor mij als weegschaal was het een uitgelezen kans om mijzelf en de zorg beter te leren kennen en zo uiteindelijk beter te weten waar mijn interesses liggen. Ik heb gemerkt dat ik een voorkeur heb voor een afwisseling van projecten en onderwerp, waar ik zowel strategisch, tactisch en operationeel mee bezig kan zijn. In verbinding met anderen werken naar een concreet doel geeft mij energie, waarbij een positieve werksfeer voor mij heel belangrijk is. Wat ik hierna ga doen? Dat weet ik natuurlijk nog niet, maar die keuze kan ik nu wél veel makkelijker maken!