Skillsgericht werken dé oplossing voor het tekort in de zorg?

Trainee Cato was laatst bij de conferentie ‘Samen verder op weg naar het Integraal Skills Paspoort’. Hier werd gekeken naar een vernieuwende benadering voor het oplossen van de tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg. In dit blog vertelt ze meer over deze aanpak. Trainee Lieke vult haar aan door haar ervaringen vanuit haar opdracht te delen. Zij werkte mee aan het online loopbaanplatform van Utrechtzorg: jouwzorgbaan.nl. 

 

In de zorgsector werken momenteel ruim 1,6 miljoen mensen. Toch is er een groot tekort: de uitdaging in de zorg op dit moment. Als er nu geen actie ondernomen wordt, dreigt het tekort alleen maar groter te worden. Als gevolg hiervan zullen de kwaliteit en beschikbaarheid van de zorg in Nederland achteruitgaan. De verwachting is dat er in 2030 tienduizenden extra medewerkers nodig zijn om aan de zorgvraag te voldoen, dat stelt het CBS. Wat moeten en vooral kunnen we doen om deze uitdaging te tackelen?

 

Er is creativiteit nodig binnen de zorgsector om te zorgen dat er in de toekomst goede zorg met voldoende personeel is. Volgens de traditionele benadering staan functies en rollen centraal bij het werven van zorgpersoneel. Om meer personeel aan te kunnen trekken is een andere benadering nodig. 

 

Tijdens de conferentie ‘Samen verder op weg naar het Integraal Skills Paspoort’ werd gekeken naar zo’n vernieuwende benadering. Organisaties vanuit verschillende sectoren kwamen samen om kennis te delen door middel van voorbeelden uit de praktijk. Zo werd er gesproken over een wallet waar we in de toekomst onze opleidingen of certificaten in kunnen bewaren en over een quick scan skills-gericht werken om zorgorganisaties inzicht te geven waar ze staan en waar ze mee aan de slag kunnen gaan omtrent skills-gericht werken. 

 

Wanneer je naar skills kijkt, kijk je naar de persoon en de talenten die iemand heeft. Je kijkt naar wat iemand leuk vindt, waar iemand goed in is en op welk vlak iemand wil leren en ontwikkelen. Daarna kijk je welke functie of baan hierbij zou kunnen passen. Dit betekent dus niet langer alleen afgaan op functies en diploma’s, maar ook talenten, vaardigheden en competenties meenemen. Het doel van deze aanpak is om het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen. Daarnaast geef je kandidaten een eerlijke kans om hun vaardigheden te laten zien. Het is namelijk niet zo dat een passende kandidaat voor een functie wordt gezocht, maar er wordt gekeken naar talenten, vaardigheden en de mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Ook creëert het mogelijkheden voor personeel in de zorg om zich te ontwikkelen of over te stappen naar een andere functie. Dat draagt bij aan het behoud binnen de sector. 

 

Bij de Ik Zorg Shop, onderdeel van Utrechtzorg, wordt bijvoorbeeld een skills-test aangeboden om de kandidaat te helpen zich bewust te worden van zijn/haar skills om vervolgens te onderzoeken welke route nodig is om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan in zorg en welzijn. Dat draagt bij aan een duurzamere invulling van zorgfuncties. Deze skills-gerichte aanpak is nu ook geïntegreerd in het online loopbaanplatform van Utrechtzorg: jouwzorgbaan.nl. Hier kunnen kandidaten zelf online de skills-test invullen en worden ze doorverwezen naar mogelijk passende functies en vacatures. Op deze manier wordt de vijver om uit te vissen voor werkgevers vergroot en de mogelijkheden om in de sector te gaan werken voor kandidaten laagdrempeliger. De Ik Zorg Shop biedt de werkgevers daarnaast ook een ontwikkelprogramma om daadwerkelijk skillsgericht te kunnen gaan werken. 

 

Een punt van kritiek op deze nieuwe manier van werven, is dat de kwaliteit van de medewerkers niet voldoende zou zijn doordat zij niet altijd de opleiding hebben gevolgd die bij een functie hoort. Dat hoeft niet zo te zijn. We moeten met elkaar skills-gericht werken mogelijk maken en daarbij de kwaliteit behouden! Bijvoorbeeld door meer modulair te gaan opleiden; het mogelijk maken dat je certificaten haalt of een passende cursus volgt. Dit sluiten we aan op wat een persoon al heeft geleerd door middel van ervaring in de praktijk. Hierdoor is het volgen van een gehele opleiding vaak niet nodig en blijft kwaliteit gewaarborgd. Het klopt inderdaad dat in sommige gevallen een opleiding wel noodzakelijk zal blijven.

 

Het resultaat van skillsgericht werken is dat mensen sneller in een functie kunnen starten én dat ook mensen die twijfelen, aangetrokken en behouden worden in de zorg. Volgens mij hebben we geen andere keuze, en moeten we al lerend stappen gaan maken om meer skills-gericht te gaan werken!

 

Als trainee bij We Care to DisGover houd ik mij bezig met het onderwerp skillsgericht werken op mijn opdracht bij Utrechtzorg. Wil jij sparren over deze aanpak? Stuur dan een mailtje naar cato@wecaretodisgover.nl.