Heeft jouw bijeenkomst de WOW-potentie?

Bijna elke vrijdag wordt er bij DisGover / WE CARE to DisGover een kennissessie gegeven.

Afgelopen vrijdag ging het over werkvormen. Vier trainees zijn naar een congres geweest over werkvormen en kwamen de kennis die ze daar opgedaan hadden met ons delen. Benieuwd hoe je op een leuke manier een spreker zijn verhaal kan laten doen? Dat lees je nu hier!

 

Binnenkomst

Als je een congres binnenkomt is het vaak zo dat je begint met een plenaire sessie. Je gaat in theater formatie op een stoel zitten en begint met luisteren. De toon is meteen gezet. Na drie kwartier begin je te dromen over wat je vanavond gaat koken. En had je alle boodschappen al gedaan? Dat lange luisteren is eigenlijk best vermoeiend…

Niet bij deze sessie! Bij binnenkomst werden we meteen aan het werk gezet. In groepjes moest je een bijnaam bedenken voor je groepsgenoot. Om tot een goede bijnaam te kunnen komen moet je natuurlijk wel wat over elkaar weten. Daarom waren er van tevoren kaartjes gemaakt met persoonlijke vragen die je kon stellen ter inspiratie. Zo leer je de andere aanwezigen meteen beter kennen. Goede manier om netwerken te bevorderen!

Nadat we bijnamen voor elkaar bedacht hadden kwam het plenaire deel. Er wordt een korte introductie gegeven en vervolgens gingen we door met het uitproberen van de verschillende werkvormen. We zijn begonnen met een driehoeksformatie waarin we in kleine groepjes met onze ruggen naar elkaar toe zaten. De opdracht was om te bedenken wat voor ons een een WOW-bijeenkomst was. Het mocht elke soort bijeenkomst zijn, als het maar een gelegenheid was waar meerdere mensen samen kwamen. De opstelling met de ruggen naar elkaar toe geeft men meer de ruimte om rustig voor zichzelf na te denken. Vervolgens draai je de stoelen om om met je gezicht naar elkaar toe te zitten. In kleine groepjes hebben we onze WOW-bijeenkomst met elkaar gedeeld en samen gekeken wat daarin nou de gemene delers waren. In kleine groepjes overleggen zorgt voor een veilige omgeving om je verhaal te delen.

 

De gemene delers die een bijeenkomst WOW-potentie geven zijn:

  • Zorg voor een mooie locatie, en een goede sfeer
  • Zorg ervoor dat er iets interactiefs te doen is en de bijeenkomst niet alleen maar bestaat uit luisteren
  • De connectie tussen mensen is belangrijk
  • Geef de locatie of activiteit een onverwachte twist
  • Werkvormen

Er zijn veel verschillende interessante manieren waarop je een expert zijn/haar verhaal kan laten vertellen. We hebben tijdens de sessie een paar uitgeprobeerd. Ik licht hier degene die ik het leukst vond toe:

 

Theater

Bij deze werkvorm beeld je datgene dat de spreker wilt vertellen uit. Het verhaal wordt in theatervorm gepresenteerd en de spreker kan tussendoor pauzes inlassen om toe te lichten wat er gebeurd, wat de tips of valkuilen zijn.

 

Campfire

Bij de werkvorm campfire deel je de groep op in meerdere kleinere groepen die in een cirkel om een denkbeeldig kampvuur zitten. Het verschil tussen een campfire opstelling en de ‘normale’ plenaire opstelling is dat de kans groter is dat er een gesprek ontstaat tussen alle deelnemers en de spreker. Het is een intiemere manier waarin mensen sneller geneigd zijn om vragen te stellen.

 

Over de streep

Over de streep is een goede werkvorm als je met de groep in gesprek wilt gaan over een bepaalde stelling. Bij deze werkvorm is het belangrijk om in gedachten te houden dat er deelnemers kunnen zijn die het spannend vinden om als eerste of als enige ‘over de streep’ te lopen als de rest van de groep aan een kant van de streep blijft.

 

Weet jij… wie, wat, waar?

Bij deze werkvorm hoeft er geen expert aanwezig te zijn. Dit is een handige manier om deelnemers te laten netwerken. Van tevoren denken de deelnemers na over een vraag waar ja of nee op geantwoord moet worden. Vervolgens vorm je twee rijen waarbij de deelnemers tegenover elkaar staan. De deelnemers stellen elkaar de vraag waar de ander ja of nee op antwoord. Van degene die ja antwoord op de gestelde vraag schrijft de deelnemer de naam/contactgegevens op. Na afloop kunnen de deelnemers tijdens de borrel netwerken met degene die ja geantwoord hebben op zijn of haar gestelde vraag.

 

Het slot

Tot slot werd er afgesloten met een call to action. Als je de deelnemers aan het einde vraagt om iets met de verkregen informatie te doen wordt de eerste stap meteen gezet, en blijft de informatie langer hangen.

Het was hartstikke interessant om met deze werkvormen aan de slag te gaan. Mocht je zelf een spreker uitnodigen, maak gebruik van (een combinatie van) deze werkvormen om er een WOW-bijeenkomst van te maken!

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of ergens anders over rondom het traineeship? Ik beantwoord ze graag!

Dit blog is geschreven door Chermain

Chermain is trainee bij We Care to DisGover en doet haar opdracht bij provincie Gelderland als projectleider leermodule Data Duiding en coördinator team Uitfasering Netwerkschijven.