Wij bedienen de zorg van morgen. Zorg die inspeelt op de veranderingen van de toekomst volgens de kernwaarden samenwerken, netwerken en kennisdeling. De eerste twee zinnen uit onze visie. Door samen te werken, je netwerk in te zetten en vervolgens kennis te delen kom je verder. De integratie van de groeimindset in onze visie en opleiding was de aanleiding voor onze samenwerking met Flatland. Een ‘Visual Thinking Agency’ gericht op het realiseren van positieve veranderingen. Een creatief bureau dat middels tekeningen ondersteunt bij verandering en je verhaal scherper maakt.
Hoe kwamen we dan bij Flatland terecht? Met mijn dispuut organiseren we jaarlijks een netwerkdag om kennis en ervaringen te delen. Dit jaar verzorgde Michelle Geerlings een inspirerende kennismaking met Flatland. Ze liet ons de kracht van een visual zien en ervaren en leerde ons een aantal tekenskills. Hoe ze dit deed? Bijvoorbeeld door ons van een paar simpele random getekende lijnen een vogel te laten tekenen. En dat lukte nog ook! Dat moeten wij ook hebben dacht ik! Een goede visual brengt alles waar We Care voor staat en wat we doen samen. En zo kwam er een samenwerking tot stand.
Michelle koppelde ons aan Xanna Bijvoet en Lucas Rozenboom van Flatland. Zij namen ons middels een creatief proces van vijf sessies mee in het ons laten vertellen en aanscherpen van ons verhaal. Hoe verhoudt alles zich tot elkaar, de visie, de groeimindset en Action Learning? Lucas Rozenboom wist tijdens dit proces haarscherp de juiste elementen eruit te pakken en deze visueel weer te geven.
Ook in dit proces kwam de kracht van Action Learning en het zonder oordeel vragen stellen tot zijn recht. Je denkt vaak wel te weten hoe het zit, maar stel jezelf zeven keer de waarom-vraag en je komt erachter dat dingen toch anders zitten dan je dacht en je toch allemaal net iets anders vertelt. Dat is niet erg, maar juist goed om van elkaar te weten. Het afwisselen hierin tussen vragen over hoe dingen geregeld zijn (bovenstroom) versus je gevoel en motivatie erbij (onderstroom) vulden elkaar aan. Door elkaars vragen en antwoorden leerden we van elkaar. De visuele ondersteuning hielp om er echt je eigen verhaal van te maken en daarmee ons verhaal.
Is dit dan vervolgens ook een verhaal dat duidelijk is voor ons netwerk en draagt de visual die door Lucas gemaakt is hier dan ook aan bij? Daar kom je alleen maar achter als je het netwerk hierbij betrekt. En dus volgde er een sessie waarbij onze opdrachtgevers Monique Barten en Gabriëlle Peereboom van UtrechtZorg, Bregje Thomassen van Samen ZoeterMeer Gezond en een paar trainees aanwezig waren. Een aantal elementen ging nog op de schop. Met als eindresultaat: een praatplaat die ons ‘We Care’ verhaal vertelt. En daarmee is ‘ons’ niet alleen het kernteam en trainees, maar ook het hele netwerk eromheen.
Het doel van de plaat? De praatplaat omvat ons hele traineeship en ondersteunt bij het vertellen van wat we bij We Care doen en waar we voor staan. Ook gebruiken we de plaat in begeleidingsgesprekken met trainees om visueel weer te geven waar een trainee in zijn traineeship staat .
Xanna en Lucas geven aan “We hebben echt een mooie praatplaat neergezet met elkaar en het was een samenwerking die we niet snel zullen vergeten: gedreven, down-to-earth, inspirerend en uitdagend. Uitdagend doordat We Care ons continu bleef uitdagen om nog meer out-out-the-box te tekenen.
Het proces en de samenwerking met Flatland geeft weer hoe we bij We Care leren en waar we voor staan. Ontstaan vanuit het netwerk, gelijkwaardig in de samenwerking, gericht op vernieuwing, kennisdeling en bovenal het stellen van heel veel vragen aan elkaar als randvoorwaarde om te kunnen leren en ontwikkelen. Zonder oordeel en sturing, op de boven- en onderstroom om zo uiteindelijk te komen tot een verhaal van waar we bij We Care voor staan. Een verhaal waar we oprecht in geloven, dat we voelen en met de praatplaat nu ook visueel kunnen uitdragen. Tevens de kracht van Action Learning en precies waarom wij geloven in deze methode van leren. Deze praatplaat is echt van ons allemaal.
Flatland, bedankt voor de leerzame, kritische en inspirerende samenwerking!