Eerst even voorstellen: ik ben Sanne. Eén van de oprichtsters van We Care to DisGover, het traineeship in de zorg. Binnen We Care zorg ik voor de opleiding en begeleiding van de trainees. En houd ik mij bezig met de bedrijfsvoering.
In dit blog vertel ik je over ons opleidingsprogramma. Waarom juist nu, vraag je je misschien af? Nou, sinds januari hebben we een nieuw onderdeel toegevoegd: Sisu. Ik vertel je meer over de reden dat we hiervoor kiezen, wat het precies inhoudt en hoe we ermee aan de slag gaan binnen het traineeship. Veel plezier!
Ons opleidingsprogramma richtte zich al op persoonlijke ontwikkeling. Echter, om persoonlijk te kunnen ontwikkelen is een groeimindset nodig. Mensen met een groeimindset hebben een positieve houding ten opzichte van leren. Ze zijn gemotiveerd om hun vaardigheden voortdurend te ontwikkelen; hun nek uit te steken om nieuwe vaardigheden te leren. Ze omarmen het proces van vallen en opstaan om zo het beste uit zichzelf te halen. Het is de mindset die je nodig hebt om überhaupt een persoonlijke ontwikkeling door te kunnen maken!
We hadden al een heel mooi opleidingsprogramma staan, maar speelden nog niet in op deze mindset. En die is wel nodig om je persoonlijk te ontwikkelen tot zorgvernieuwer. Een gemiste kans vond ik en daarom besloot ik mij er in te verdiepen. Ik kwam de Finse levensfilosofie Sisu tegen. Die gaat over veerkracht, weerbaarheid en doorzetten. Juist in situaties waarin het even tegen lijkt te zitten, als er onduidelijkheid is of een uitdaging te groot lijkt. Buiten je comfortzone stappen is de kern. Sisu gaat over de innerlijke kracht en moed die nodig is om daadwerkelijk de stap te zetten. Belangrijk is dat vertrouwen op je Sisu, die kracht en moed, alleen mogelijk is als je goed voor jezelf zorgt.
Dit is wat de opleiding van het traineeship nodig heeft! We kozen drie elementen om op te focussen: Durf, Veerkracht en Zelfzorg. Durf gaat over het maximale uit jezelf kunnen en willen halen; ambitieuze doelen stellen. Je zal dan te maken krijgen met succes, maar mogelijk ook met tegenslagen. Hoe je hiermee omgaat heeft te maken met Veerkracht. En tot slot, je kunt alleen durven en veerkrachtig zijn als je ook goed voor jezelf zorgt: Zelfzorg. Want de zorg vernieuwen kan alleen als je ook goed voor jezelf zorgt.
Hoe gaan we daarmee aan de slag, het vormen van zo’n groeimindset? Een mindset wordt gevormd door ervaringen. Daarom voegen we letterlijk ervaringen toe, die inspelen op de drie belangrijke elementen van de groeimindset. De eerste ervaringen hebben we al gehad: een heidag in het bos. Niet zo spannend? We moesten op blote voeten verdwalen in de regen. Daar is wel wat Durf voor nodig! Maar ook kennis over de thema’s Durf, Veerkracht en Zelfzorg is van belang. Die kennis doen trainees op tijdens kennissessies en workshops. De eerste workshop over Zelfzorg verzorgde onze eigen trainee Cato! Zij vertelt daarover later meer. Omdat Durf, Veerkracht en Zelfzorg nu écht onderdeel zijn van de opleiding, is er ook aandacht voor de onderwerpen in de begeleidingsgesprekken die ik voer. Deze cocktail van Sisu elementen zorgt ervoor dat de trainees een stevigere basis meekrijgen. Dat is belangrijk om, ook na het traineeship, succesvol te kunnen zijn en blijven in deze weerbarstige, uitdagende en veranderende wereld. Niet alleen in de zorg, maar ook de hele maatschappij.
Tot slot dan nog een Zelfzorg tip van mij. Kom tot rust met een lekker glas wijn en een goeie serie en zweet het er de volgende ochtend uit door een stevige work-out voordat je begint aan je werkdag. Voor mij is dat het beste van beide.
Volgende keer
In ons volgende blog over Sisu in het traineeship vertellen we over de organisatie Flatland en een creatief proces…