Trainee Charlotte vertelt faalverhaal Zelfzorg

De afgelopen tijd heb je al kennis kunnen maken met Sisu in de opleiding. De Sisu thema’s Zelfzorg, Durf en Veerkracht wisselen elkaar elke 8 maanden af. Sinds januari besteden we extra aandacht aan het thema Zelfzorg.

 

Zo is er een heuse commissie opgericht: de Sisucie. Deze commissie heeft bijvoorbeeld al een kennissessie georganiseerd, maar maakte ook een Zelfzorg bingo. Hierdoor zetten trainees de hele maand mei extra in op Zelfzorg en ontdekken ze actief wat dat voor hen is. 

 

Onderdeel van de groeimindset, waar de thema’s van Sisu aan bijdragen, is natuurlijk leren. Leren doe je door te reflecteren en dus delen we ook graag onze faalverhalen met jullie. Wat is er compleet mislukt, maar toch ook gelukt omdat je ervan leerde? Zo’n verhaal vertel ik je vandaag!

 

Eerst even voorstellen: ik ben Charlotte, trainee bij We Care to DisGover. Momenteel werk ik intern aan een opdracht op communicatie. Zelfzorg voor mij is de tijd hebben om een boek te lezen, maar ook met vriendinnen uit eten en bijvoorbeeld de vrijheid hebben om sport tussen werk door te kunnen plannen. 

 

Wat vooral géén zelfzorg is voor mij, is elke dag om 5.00 uur opstaan. En toch deed ik het een aantal jaar geleden. Ik stapte in op de hype die op dat moment rondging op social media: Esthetische video’s van mensen die met een lekker koffietje om 5.00 uur achter de laptop kruipen. Om 7.00 uur hadden ze al wat werk gedaan en was er tijd voor een rondje hardlopen, op het moment dat bij de meeste mensen de wekker pas net gaat. 

 

Dat wilde ik ook wel. Zeker als je daardoor  om 15.00 uur klaar bent met werk en sport. Zo ben je zelfs de grootste spits voor. Klonk allemaal heel leuk, perfect bijna. Maar één ding was ik vergeten. En om daarachter te komen hoefde ik het maar één week te proberen. Dat ding was slaap. 

 

Als je namelijk om 5.00 uur opstaat en niet als een complete zombie door het leven wil gaan, moet je slaapritme ook opschuiven. Wil je dan ook nog een nacht van 8 uur maken, moet je om 21 uur dus al de ogen toedoen. En om 20.00 uur gaan afschakelen en klaarmaken. Aangezien ik niet omringd word door vrienden die ook om 5.00 uur opstaan, betekende dit voor mij dat mijn sociale leven ongeveer niet meer bestond. 

 

Omdat mijn omgeving namelijk wel gewoon van 9 tot 5 werkte en dan nog ging sporten of reizen, waren zij pas later vrij. Stel we wilden samen eten, dan betekende dit voor mij dat  ik na drie happen op moest staan om op tijd in bed te liggen. In het weekend uitgaan en uitslapen, werkte voor mij ook niet. Want na 5 keer de wekker om 5.00 uur, werd ik ook in het weekend vroeg wakker.

 

Dit werkte dus niet voor mij, maar wat kon ik van deze week leren? Ik vind het bijvoorbeeld wel fijn om tussen werk door even te kunnen sporten. Ook merkte ik dat het goed werkte voor mij om ‘s ochtends wat werk te kunnen doen zonder al direct meetings te hebben. Deze twee punten probeer ik nu mee te nemen in mijn werk. Af en toe kan ik rond de lunchpauze sporten en soms sta ik wat eerder op om alvast te werken of plan ik geen meetings direct in de ochtend. 

 

De les voor mij is dat Zelfzorg niet voor iedereen hetzelfde is. Voor sommige mensen werkt het 5-21 ritme vast heel goed, maar voor mij niet. Wel ben ik blij dat ik het heb uitgeprobeerd, want ik leerde welke elementen ik zelf fijn vond. Nog een les dus: probeer vooral uit! Deze maand ga ik bijvoorbeeld eens proberen een schermvrije dag te plannen.