21 juni had ik mijn eerste werkdag bij de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst). Voor wie, net als ik eerst, niet weet wat KNMG doet even een korte introductie. De KNMG maakt zich sinds de oprichting in 1849 sterk voor de kwaliteit van de medische beroepsuitoefening en de volksgezondheid. Of het nu gaat om ethiek, gezondheidsrecht of gezondheidsbevordering, ze zetten zich in voor goede afspraken en richtlijnen op terreinen die voor alle artsen relevant zijn. Zo willen ze optimale omstandigheden creëren: voor dokters om hun vak uit te oefenen en voor geneeskundestudenten om goede artsen te worden.
Op mijn eerste werkdag hoefde ik mij gelukkig nog niet druk te maken over hoe laat ik de trein moest pakken of welke schoenen ik aan ging doen. De eerste werkdag was namelijk digitaal. Ik had al een programma ontvangen dus wist wat mij de eerste week te wachten stond; praktische zaken regelen, bekend worden met de online omgeving en heel veel kennismakingsgesprekken.
Na twee digitale dagen, was woensdag dé dag. Ik ging voor het eerst naar kantoor! Dat was een leuke dag. Digitaal kreeg ik namelijk wel een redelijk beeld van mijn collega’s, maar nog niet een goed beeld van het totaal plaatje. Gelukkig was het rustig op kantoor, want samen met Rudi (mijn begeleidster bij KNMG) heb ik een rondje langs alle aanwezigen gedaan. Een overload aan namen. Maar zo kreeg ik niet alleen een beeld van de afdeling waar ik werk, Opleiding & Registratie (O&R), maar ook van de 3 andere afdelingen.
De opdracht die ik bij de afdeling O&R ga doen was/is nog niet afgebakend. Dat ik in het begin nog niet een duidelijk doel had vond ik lastig, nu zie ik juist de toegevoegde waarde ervan. Hierdoor kan ik er makkelijker een eigen draai aan gegeven. Breed omschreven is de opdracht om bij te dragen aan de missie van de O&R; efficiënt, klantgericht, maximaal digitaal en data gedreven werken. Zodat ze de kwaliteit van de beroepsuitoefening van gespecialiseerde artsen zo goed mogelijk kunnen bewaken en bevorderen om de burger te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Mijn rol hierbij is het optimaliseren en continu verbeteren van de werkprocessen en dienstverlening.
In week 2 zijn we bij KNMG begonnen met meer richting geven aan de opdracht door mogelijke projecten te bespreken. Het was erg fijn om naast alle kennismaken even doelgericht te overleggen. Er lag nog geen concrete opdracht, dus de vraag ‘wat ga jij straks doen?’ of ‘waar kunnen we jou voor aanhaken’ kon ik alleen in brede zin beantwoorden. Qua antwoord voelde dit niet voldoende, maar juist doordat het zo breed was zagen veel collega’s raakpunten vanuit hun functie. Hierdoor kon ik als procesverbeteraar wel snel inzicht krijgen in hoe het reilt en zeilt binnen de O&R.
Op de vrijdagen ben ik aangesloten bij het Action Learning project Operatie Groen. Aangezien dit project in samenwerking was met het Radboudumc was dit thuiswerken voor mij. Operatie Groen dacht met het Radboudumc na over de vraag hoe ze op een duurzame manier konden bijdragen aan het bevorderen van de maatschappelijke gezondheid. Het project bevond zich in de laatste 2 weken, dus de druk stond er goed op. Doordat ik meteen dingen kon doen vond ik dit een leuke afwisseling naast KNMG, daarnaast vond ik het erg leuk om met andere trainees kennis te maken en samen te werken.’
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of ergens anders over rondom het traineeship? Ik beantwoord ze graag!

Dit blog is geschreven door Gerdi.
Gerdi is zoals je hierboven gelezen hebt sinds juni trainee bij WE CARE TO DisGover en heeft haar eerste opdracht te pakken bij artsenfederatie KNMG.
Recente reacties